Högkvalitativa köksmaskiner utformad
och utvecklat för dig i Australien"
 
"Som det gamla ordspråket säger: Man får det man betalar för, kvalitet varar livet ut!" - Justin Chellis, Ayr, Queensland.

Optimum Slow Juicer - vanliga frågor

En bra utgångspunkt är vår video "Lär känna din Optimum Juicer"!


Vad är skillnaden mellan den finmaskiga silen, den med större hål och den tomma plattan (utan hål)?

Juicepressen har en finmaskig sil för hårdare jobb (ULTEM/PEI-material), och grovsilen för mjuka produkter inklusive frukt (nylonmaterial).

Den fina silen har hål som är mindre för att minska mängden fruktkött i juicen. Den grova silen släpper igenom mer fruktkött (fullt med fibrer som kommer med i juicen).

I de flesta fall kan den finmaskiga silen användas vid alla tillfällen, om du inte vill ha en mer köttiga juice, men här handlar det om dina personliga preferenser.

Silen utan hål, som ibland kallas en homogeniserande platta (ULTEM/PEI-material) används för att göra nötsmör, glass och barnmat och separerar inte någon vätska ur köttet.


Tips runt användningen av Optimum 400 och undvika blockering och samtidigt minska mängden kött:

Tips #1) Tryck eller skyffla inte ner mat i juicern

De flesta av oss har väl pressat juice med gammaldags centrifugerande juicepressar. Om du minns så kräver dessa maskiner att du kraftfullt proppar ner mat i dem och tillåter stora objekt som hela äpplen. Du måste trycka hårt på morötter och äpplen för att knuffa ner dem i det roterande bladet där de strimlas i små flygande bitar.

Använd inte samma teknik att med kraft trycka ner saker i Optimum Juicer eller någon annan Slow Juicer. Det finns ingen roterande kniv och det sker ingen svindlande fragmentering. Man behöver inte trycka och pressa ner saker. Låt helt enkel istället bara din mat falla ner i "tuggskruven." Praktiskt taget ingen kraft behövs, och om du tvingar ner mer mat i schaktet kan det orsaka att för mycket grönsaksmassa täpper till skruven, vilket resulterar i att massa fyller över i din juice eller att juicepressen blir blockerad.

Vid pressning av gräs, mata din Optimum Juicer med en liten mängd gräs i taget, klipp gräset i korta bitar på ca 3 cm. Detta säkerställer att avfallet lätt kan komma ut ur avfallsrännan. Du behöver inte "klumpa" gräset till en boll. I själva verket kan du sakta mata små strängar av gräs, koriander, persilja, grönkål, spenat och andra bladgrönsaker utan att någon kraft behövs.

Ett bra tips för stora bladiga, trådiga eller fibrösa grönsaker är att ta bort bladet från stjälken, skära både blad och stjälkar i 3-5cm långa längder och försiktigt mata ner det och låta skruven dra in ingredienserna i juicepressen, och hjälp bara till med att trycka försiktigt om så erfordras.

Tips #2) Pressa först grönsaker med låg fiberhalt och därefter de med mycket fiber

Här är ett riktigt viktigt tips: Om du ska göra juice av grönt med hög fiberhalt som selleri eller spenat så tillsätt dem sist! Varför? Jo därför att fibrerna i t.ex selleri tenderar att ackumuleras i utstötningsöppningen vid botten av pressningsskruven . Om denna port blir igensatt flödar massan över och en en hel del av den hamnar i din juice. Genom att följa Tips #1 minimeras risken för att detta inträffar till nästan noll.

Så länge som utstötningsöppningen förblir öppen kommer massan i din juice att minimeras. Det bästa sättet att göra detta är att först pressa frukter och grönsaker med låg fiberhalt, såsom äpplen och morötter etc. och spara de trådigare fiberväxterna till sist. Detta kommer att leda till ett mycket bättre resultat när det handlar om mängen massa i din slutliga juice.

OBS: Om du tänker pressa stora mängder juice och inte har något emot en väldigt liten mängd massa i juicen så finns ett annat alternativ (så att du inte blockerar juicepressen). Alternera helt enkelt dina gröna bladgrönsaker och trådiga ingredienserr med hårdare saker som morot och rödbetor.

Tips #3) Sätt i den röda pluggen på rätt sätt

Se till att den röda gummipluggen/ tungan/ proppen på undersidan av juiceskålen är korrekt insatt i sitt spår. Denna del är avtagbar för att underlätta rengöring men sätts ofta inte tillbaka på rätt sätt. Den fungerar som en tryckpunkt för att säkerställa att massan matas ut från avfallsrännan.

Tips #4) Finpressa din juice

Om du fortfarande har för mycket fruktkött i din juice, häll tillbaka juicen genom maskinen igen och du kommer nästa gång finna att nästan allt fruktkött är borta.

Du kan om du vill också sila genom en nötmjölkspåse men det tar mer tid och är jobbigare.


Användning av juicekranen:

Juicekranen på din Optimum Juicer erbjuder några extra funktioner. När den är korrekt på plats kan du börja pressa med kranen stängd. Detta ger en funktion som låter dig mixa alla dina ingredienser och fylla juiceskålen (upp till 300 ml) med din favoritblandning. När allt är färdigt så öppnar du bara kranen och släpper den mixade juicen i ditt glas vilket minskar eventuell skumbildning. Med den automatiska massautstötningen kan du fortfarande kontinuerligt mixa tills skålen är full, släpp sedan ut juicen och fortsätt. Mixerfunktionen förbättrar också resultatet när du gör nötmjölk.


Hur länge ska jag blötllägga mandel för att göra mandelmjölk?

Vi rekommenderar en minsta blötläggningstid på 6 timmar, 12-14 är optimalt. Du behöver byta blötläggningsvattnet (och filtrering rekommenderas) var 12:e timme.

Om vattnet har bytts regelbundet kan du låta dem ligga i längre, men ofta börjar dom jäsa beroende på värme och miljöförhållanden.

Eftersom blötläggningsprocessen är utformad för att efterlikna naturen och dess nederbörd så kan du efter den inledande stabiliseringsperioden ta mandlarna och gro dem (med hjälp av en groddbädd eller genom att placera dem i en nötmjölkspåse i en glasburk och skölja dem var 12:e timme). Små groodsvansar kommer att växa om du använder mandel av god kvalitet. Däremot rekommenderas inte förlängning av blötläggningstiden.


Vilka dimensioner har Optimum 400 Juicer?

Höjd: 46 cm
Bredd: 18 cm
Längd: 23 cm
Trattens dimensioner: 3.5 x 5.5 cm

Copyright Athena Solutions Pty Ltd

Stolt leverantör av Optimum-serien i Sverige.

PayPal Logo

contact info

 • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (SE)
  Unit 1/ 24, London Drive,
  Bayswater VIC 3153,
  Australia
 • Momsregistreringsnummer : SE502076836101
  Kundservice : [email protected]
  telefonnummer : 010-8848195

INSTAGRAM